Jak udekorować słodkości
Papier skrobiowy
Papier skrobiowy to alternatywa do papieru cukrowego. Jego głównym składnikiem jest skrobia i włókna roślinne, nie zawiera cukru.
Są dwa sposoby zdobienia wydrukami z papieru skrobiowego, oto pierwszy.
1. Po otrzymaniu wydruku jeszcze przed otynkowaniem ciasta ( nałożeniem kremu na niego) lub nałożeniem kremu na babeczki warto przymierzyć wydruk i odpowiednio go dociąć ( najlepiej nożyczkami, skalpelem) na suchym cieście.
2. Wydruk skrobiowy możesz położyć na tynki maślane, śmietanowe a także te np. z mleka koksowego.
3. Kremowa baza musi być rozłożona równomiernie i musi tworzyć gładką powierzchnię.
4. Jeśli kładziesz papier na krem nałóż powoli i ostrożnie delikatnie dociskając go tak aby przyległ równomiernie do powierzchni i aby wycisnąć spod niego pęcherzyki powietrza. Najlepiej zrobić to łyżką stołową.
Jeśli kładziesz na masą cukrową musisz zwilżyć ją delikatnie wodą, najlepiej użyć do tego małego pędzelka. Bez nawilżenia papier nie przyklei się do masy. Zamiast wody można użyć neutralnego żelu spożywczego.
5. Po nałożeniu papieru skrobiowego ciasto można jeść po 30 minutach. Nie należy umieszczać dekoracji nie wcześniej niż 2h przed podaniem
Tort najlepiej przechowywać w suchym miejscu, nie należy zamykać w pudełku aby dekoracja nie chłonęła wilgoci.
Drugim sposobem jest stworzenie dekoracji 3D z poszczególnych elementów wydruku.
1. Wytnij grafikę z arkusza.
2. Rozwałkuj masę cukrową na grubość 5-8 mm i nanieś na Nią wycięty wzór. Aby wzór przykleił się do masy posmaruj ją delikatnie wodą np. za pomocą wody lub użyj kleju spożywczego/ neutralnego żelu spożywczego.
3. Dotnij ostrym nożem lub skalpelem masę wraz z wzorem.
4. W powstałą dekoracją można włożyć wykałaczkę, która potem ułatwi udekorowanie tortu. Aby dekoracja całkowicie stwardniała pozostaw ją na noc, częściowe wyschnięcie następuje już po około 2h.
Pamiętaj aby ciasto przechowywać w suchym miejscy i nie zamykać w pojemnika.
PAPIER CUKROWY LUB CUKROWO – SKROBIOWY
Papier cukrowy lub cukrowo skrobiowe nie ma smaku ani zapachu ale istnieją też wersje waniliowe tego papieru jadalnego. Papier ma gładką, nieporowatą, błyszcząca powierzchnię dzięki której wydruki mają ostrzejsze kolory niż przypadku tzw. opłatka (wafla), łatwo się kroi i docina.
Papier cukrowy jak i cukrowo- skrobiowy nie nadaje się na kremy śmietanowe, galaretkę gdyż będzie chłonąc wilgoć i ulegnie zniszczeniu ( rozpuści się, a wydruk się rozmyje)
Wydruki najlepiej położyć na masę cukrową lub krem maślany.
Są dwa sposoby zdobienia wydrukami oto pierwszy.
1. Po otrzymaniu wydruku jeszcze przed otynkowaniem ciasta ( nałożeniem kremu na niego) lub nałożeniem kremu na babeczki warto przymierzyć wydruk i odpowiednio go dociąć ( najlepiej nożyczkami) na suchym cieście. Pamiętaj o zdjęciu foli po wycięciu.
2. Najlepszą bazą będzie masa cukrowa lub krem maślany.
3. Kremowa baza musi być rozłożona równomiernie i musi tworzyć gładką powierzchnię.
4. Jeśli kładziesz papier na krem nałóż powoli i ostrożnie delikatnie dociskając go tak aby przyległ równomiernie do powierzchni i aby wycisnąć spod niego pęcherzyki powietrza.
Jeśli kładziesz na masą cukrową czasami musisz zwilżyć ją delikatnie wodą, najlepiej użyć do tego małego pędzelka.
5. Po nałożeniu papieru cukrowego ciasto można jeść po 30 minutach. Nie należy umieszczać dekoracji nie wcześniej niż 2h przed podaniem
Tort najlepiej przechowywać w suchym miejscu, nie należy zamykać w pudełku aby dekoracja nie chłonęła wilgoci.
Drugim sposobem jest stworzenie dekoracji 3D z poszczególnych elementów wydruku.
1. Wytnij grafikę z arkusza i zdejmij folię.
2. Rozwałkuj masę cukrową na grubość 5-8 mm i nanieś na Nią wycięty wzór. Aby wzór przykleił się do masy posmaruj ją delikatnie wodą np. za pomocą wody lub użyj kleju spożywczego/ neutralnego żelu spożywczego.
3. Dotnij ostrym nożem lub skalpelem masę wraz z wzorem.
4. W powstałą dekoracją można włożyć wykałaczkę, która potem ułatwi udekorowanie tortu. Aby dekoracja całkowicie stwardniała pozostaw ją na noc, częściowe wyschnięcie następuje już po około 2h.
PAPIER WAFLOWY TZW. OPŁATEK
Papier waflowy tzw. Opłatek to w głównej mierze skrobia ziemniaczana. Nie ma smaku ani zapachu. Ma gładką powierzchnię, która umożliwia nadrukowanie dowolnego wzoru. Wbrew pozorom każdy w domowym zaciszu przy pomocy opłatka może stworzyć piękny tort czy też przyozdobić domowe babeczki a więc zaczynajmy:
1. Po otrzymaniu opłatka jeszcze przed otynkowaniem ciasta ( nałożeniem kremu na niego) lub nałożeniem kremu na babeczki warto przymierzyć opłatek i odpowiednio go dociąć ( najlepiej nożyczkami) na suchym cieście.
2. Najlepszą bazą pod opłatek będzie krem na bazie śmietanki. Galaretka nie będzie dobrym rozwiązaniem gdyż opłatek wchłonie wodę z Niej i bardzo szybko ulegnie rozpuszczeniu a sam nadruk rozmazaniu. Jeśli kładziesz opłatek na suchy podkład np. marcepan, czekolada musisz użyć neutralnego żelu do ciast, który również nabłyszcza i uwydatnia kolory wydruku. W przypadku masy cukrowej można delikatnie posmarować ją wodą i nałożyć opłatek.
3.Kremowa baza musi być rozłożona równomiernie i musi tworzyć gładką powierzchnię.
4.Nałóż powoli i ostrożnie opłatek delikatnie dociskając go tak aby przyległ równomiernie do powierzchni i aby wycisnąć spod niego pęcherzyki powietrza. Pozwoli to jednolite zmiękczenie opłatka.
5.Ostatnim krokiem jest czas, nałóż opłatek od 1h do 2h przed podaniem, wtedy uzyskasz najlepszy efekt,t opłatek nabierze wilgoci i kolory przybiorą na intensywności. Czasem opłatek marszczy po nałożeniu ale jest ro normalny proces i wróci on do poprzedniej formy. Opłatek rozmięknie, zniekształci się, zblaknie po około 6h. od nałożenia.
Tort z opłatkiem najlepiej przechowywać w suchym miejscu.